Alle informatie omtrent de realisatie van ons energiezuinige droomhuis te Heerenveen
Opbouw begane grond vloer

Om zowel in de winter als in de zomer een comfortabel woonklimaat te hebben, is een zware isolatie nodig. Zo is de begane grondvloer geïsoleerd met EPS (piepschuim). Dit EPS is rechtstreeks op het zandbed gelegd, we hebben dus geen ‘kruipruimte’ onder de woning. Immers, een kruipruimte betekent kou onder de vloer. We hebben 2 lagen EPS aangebracht van 2×15 cm.

De dubbellaags EPS-isolatie, voorzien van plastic

De dubbellaags EPS-isolatie, voorzien van plastic

Daarna is deze EPS-isolatielaag voorzien van plastic om te voorkomen dat het beton in de naden stroomt en dan een koudebrug zou veroorzaken (zie ook nieuwsbrief nr.2).

Opbouw buitengevels

De wand-en dakelementen zijn 40 cm dik en gemaakt van zogenaamde houten I-liggers. Door het gebruik van I-liggers is veel minder hout nodig voor de constructie. Bovendien leent de I-ligger zich door zijn vorm heel goed voor het opvullen met isolatie. We hebben gekozen voor prefab houtskeletbouw-elementen (HSB), die kant-en klaar zijn gefabriceerd in de werkplaats van Kramer’s Houtconstructies in St.-Nicolaasga. HSB-elementen zijn zeer goed toepasbaar bij het bouwen van een passiefhuis. De materialen zijn zo gekozen dat er sprake is van een ademend karakter en er geen plastic folie nodig is aan de binnenzijde van het element. Dit wordt “damp-open bouwen” genoemd. Het binnenklimaat wordt hierdoor positief beïnvloed en men leeft niet in een ‘plastic zak’. Zie ook o.m. nieuwsbrief nr.4.

Bij houtskeletbouw bestaat de constructie uit een naaldhouten raamwerk. Dit raamwerk wordt opgevuld met isolatiemateriaal (in ons geval Thermofloc, zie ook nieuwsbrief nr. 6) en afgewerkt met plaatmateriaal.

Via gat in de binnenwand wordt Thermofloc ingeblazen.

Een van de medewerkers van Inblaas Noord blaast het Thermofloc in de binnenwand.

In onze wanden is ca. 8500 kilo Thermofloc isolatie aangebracht.

In totaal is ca. 8500 kg Thermofloc isolatie in de binnenwanden aangebracht.

 

De buitengevel kan in principe van elk materiaal zijn: onze buitengevels worden gevormd door dakpannen (zijkanten, tot aan grond), Cape Cod op de achtergevels en alleen op de voorgevel worden steenstrips aangebracht.

De kozijnen zijn gemaakt van Acoya hout en voorzien van 3-laags glas. Dit passiefhuis kozijn van TimmerSelekt Doornenbal BV uit Veenendaal is zodanig  geconstrueerd, dat er zo weinig mogelijk koudebruggen zijn.

Het kozijn wordt – net als de HSB-elementen – prefab inclusief 3 lagen glas in de fabriek geproduceerd. Het is belangrijk dat alles op de juiste wijze wordt gemonteerd, zonder de zgn. koudebruggen en luchtdoorlatingen.

Verder zijn alle verbindingen zorgvuldig geïsoleerd. Deze zgn. thermische schil met minimale koudebruggen zorgt ervoor dat we 10 keer minder energie verbruiken voor verwarming dan een gemiddelde bestaande woning.

Met behulp van een Blowerdoortest is de luchtdichtheid van onze woning gemeten. Als eis voor ons passiefhuis geldt dat in één uur maximaal de luchtinhoud van vijf ballonnen ter grootte van een voetbal mag weglekken. Ons passiefhuis voldoet ruimschoots aan die eis: gedurende één uur ontsnapte er luchtinhoud ter grootte van circa slechts één luchtballon/voetbal.