Alle informatie omtrent de realisatie van ons energiezuinige droomhuis te Heerenveen
plein voor carport


Het “plein” voor de carport (rechts op de foto) ligt klaar om bestraat te worden

Medio april hebben we een begin gemaakt met het grondwerk voor onze tuin. Een mobiele graafmachine van Koopmans uit Nij Beets heeft veel grond en zand afgegraven: zo ligt het zandbed voor oprit, terras en “plein” voor de carport inmiddels klaar voor bestrating.

Graafmachine zwemvijfer

Fijn dat er graafmachines zijn voor dergelijke klusjes….

 

Een van onze ideeën was om een zwemvijver (9 x 5) aan te leggen, deze komt tussen de woning en carport, tussen twee terrassen in.

Zwemvijver 1.50 meter

De zwemvijver met een diepste punt van ca. 1.50 meter

De zwemvijver heeft een diepte van 1.50 meter en er is in totaal ca 40 kuub grond uitgegraven. Deze grond hebben we deels weer verwerkt om het niveauverschil tussen voor-en achtertuin op te heffen. Om het water in deze zwemvijver helder te houden, is een helofytenfilter nodig. Dit wordt een iets minder diepe vijver (1.20 meter) met allerlei soorten diep-en ondiep wortelende planten die zijn ingebed in lavasteen. Lavasteen is nl. erg poreus wat een voordeel betekent voor de aanhechting van de bacteriën die nodig zijn voor de zuivering.

Ook aan de lange zijden van de zwemvijver zetten we overigens de nodige waterplanten. De ’taluds’ worden natuurlijk mooi beplant.
Wordt vervolgd!