Passiefhuis Heerenveen

Alle informatie omtrent de realisatie van ons energiezuinige droomhuis te Heerenveen

Ook het Fries Journaal had meer dan gewone belangstelling voor onze woning. In de rubriek “Wonen & Leven” (editie van maart-april 2017) heeft schrijver-uitgever Albert van Keimpema een goede en leuke weergave gegeven van een al even goed en leuk gesprek bij ons thuis.

Een prachtig en lezenswaardig artikel!

Op donderdag 5 januari jl. 18.45 uur was het dan zover: de uitzending van BinnensteBuiten op NPO2. Met gezonde spanning en natuurlijk ook met enige trots hebben wij de uitzending bekeken. Het was prachtig!

Het was wel gek om jezelf terug te zien. En te horen wat je allemaal vertelt…. Het waren weliswaar 8 minuten (2 x 4 minuten), maar daarin kwam toch heel veel informatie voorbij. Tegelijk merkten we ook hoeveel items waren ‘geschrapt’, maar dat was te verwachten na een hele dag opnamen.

Hoe dan ook: een prachtige ervaring!

Uitzending terugkijken?

Klik op deze link: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/wooninspiratie/video/zwartwit-passief-huis

Na de leuke reportage in Wonen & Co (zaterdag 5 november jl.) zijn we binnenkort ook te zien op TV en wel op donderdag 5 januari a.s. in “BinnensteBuiten”, 18.50 uur, NPO2.

Dit is een dagelijks programma over wonen, koken, tuin en natuur.

De redactie van dit KRO-NCRV programma had ons gevonden via onze website www.passiefhuisheerenveen.nl toen men de zoekwoorden “eco”, “duurzaam” en “passiefhuis” had ingetoetst via google.

De opnamedag was 24 november jl., een hele dag! We vermoeden dat er 2×4 minuten is overgebleven…..

We hebben een topdag gehad met het opnameteam bestaande uit cameraman, geluidsman en presentatrice (overigens niet te zien en te horen op tv). We hebben veel verteld over het passiefbouwen, de isolatie maar ook over onszelf en hoe we op deze stek aan de Tolhuisweg 21 in Heerenveen zijn beland.

Boeiend, vermoeiend, maar ook heel gezellig.

Hoe het geworden is? Geen idee…we weten niks, hebben ook nog niks teruggezien, dus het is voor ons net zo spannend!

In bijgaand persbericht staat eea aangekondigd:

http://pers.kro-ncrv.nl/programmas/binnenstebuiten/binnenstebuiten-koekjes-van-kikkererwten

 

Nederland, Heerenveen, 10-10-2016. Thuisreportage bij Marinus Wijma en Louwina van Noord. Zij wonen in een passief huis waarmee zij zo energie neutraal willen wonen. KM 55

 

In de woonbijlage van de Leeuwarder Courant van zaterdag 5 november 2016 (‘Wonen&Co’) stond een prachtig artikel over onze woning.

Schrijfster Maria Delgrosso heeft ons gezellige gesprek van enige weken geleden uitstekend weergegeven, dit is gewoon ons verhaal!

Samen met de mooie foto’s van Jilmer Postma (www.jilmerpostma.nl) is het een zeer lezenswaardige reportage geworden.

Je kunt het artikel hier lezen.

NB: kijk voor meer plaatjes onder “Foto’s

Vandaag verscheen een foto van ons in een advertentie van de Nationale Duurzame Huizenroute in zowel het Friesch Dagblad (achterpagina) als de Leeuwarder Courant (pagina 20). Mooie aandacht voor een leuk initiatief: op 5 en 12 november staan de deuren open van vele ‘duurzame huiseigenaren’. Belangstellenden kunnen dan kennis nemen van hun ervaringen over energiezuinig bouwen en comfortabel wonen.

Passiefhuis Heerenveen

Kreas op’e foto voor de advertentie Nationale Duurzame Huizenroute

Net als vorig jaar doen wij nu ook weer graag mee en zo kom je dan even op de foto….! We openen onze deuren overigens alleen op zaterdag 12 november.

Wil je ook inspiratie opdoen over duurzaam wonen? Aanmelden kan via www.duurzamehuizenroute.nl. 

 

passiefhuis-heerenveenWegens succes geprolongeerd: we hebben ons zojuist wederom aangemeld bij de Nationale Duurzame Huizenroute. Dit betekent dat we opnieuw graag ons huis openstellen om belangstellenden te vertellen over onze keuzes ten aanzien van duurzaam wonen. Vorig jaar was dit een groot succes, we hebben in 2015 ruim 30 gasten over de vloer gehad. De route van duurzame huizen is opengesteld op twee zaterdagen (5 en 12 november 2016), maar wij zijn alleen “open” op zaterdag 12 november a.s. Kijk voor alle informatie op Nationale duurzame huizenroute

Bron: NOS.nl

Het Parijse klimaatverdrag wordt van kracht, nu het Europese Parlement ermee heeft ingestemd. Om het verdrag in werking te kunnen laten treden was de goedkeuring nodig van ten minste 55 landen die samen verantwoordelijk zijn voor 55 procent van de wereldwijde uitstoot. Dat aantal is nu gehaald. Voor Nederland heeft dit verdrag enorme gevolgen, denken deskundigen.

Directeur Hans Mommaas van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het belangrijkste adviesorgaan van de regering op het gebied van het klimaat en energie, zegt: “Ik denk dat je kunt spreken van een energierevolutie. Het zal aanleiding geven tot een totaal andere inrichting van ons leven.”

“We gaan onze huizen beter isoleren en we gaan van het gas af om onze huizen te verwarmen.” Ook denkt Mommaas dat we allemaal elektrisch gaan rijden, dat we anders gaan eten, minder vlees en meer plantaardig. Ook zullen er steeds meer duurzame producten komen op het gebied van kleding en consumentenelektronica.

Zware maatregelen

Nederland heeft in het Nationaal Energieakkoord afgesproken dat in 2023 de energie voor 16 procent met duurzame bronnen wordt opgewekt. Ed Nijpels is degene die moet toezien op de naleving van dit akkoord. Hij verwacht dat straks een nieuw energieakkoord nodig is, een ‘Nationaal Energieakkoord 2.0’.

“De stappen die we na 2023 moeten zetten, zijn nog veel groter. Want we zitten straks pas op 16 procent duurzaam en we moeten naar 100 procent. Dat zal heel veel zware maatregelen betekenen en daarover zal de politiek beslissingen moeten nemen bij de kabinetsformatie volgend jaar.”

De consequenties zijn groot in Nederland, denkt ook Nijpels. Het betekent veel meer zonnecellen op daken en veel meer energie die wordt opgewekt door wind op zee. Ook hij vindt dat we veel minder gas moeten gaan verbruiken.

Revolutionair akkoord

Marjan Minnesma van de organisatie Urgenda stelt dat in Nederland niet alleen weinig burgers, maar ook weinig politici lijken te beseffen wat het Parijse akkoord betekent.

“We hebben in Parijs gezegd dat we de temperatuur op aarde niet verder willen laten stijgen dan 2 graden, maar eigenlijk niet verder dan 1,5 graad. Dat betekent dat je binnen vijftien jaar moet stoppen met fossiele brandstoffen. Ik denk dat dat tot heel veel mensen nog niet is doorgedrongen. Want het is eigenlijk een revolutionair akkoord, en ook echt wat nodig is.”

Meer lezen...

margriet-fotografiedsc_6493margriet-fotografiedsc_6948-2margriet-fotografiedsc_6296margriet-fotografiedsc_6089Op 18 juni jl. zijn we getrouwd, in onze eigen tuin! Het was heel bijzonder om op eigen grond elkaar het ja-woord te geven. Hiervoor hadden we toestemming gevraagd aan de gemeente Heerenveen; ons adres werd daartoe (eenmalig) aangewezen als trouwlocatie c.q. “Huis der Gemeente”. Samen met familie en vrienden werd het een prachtige dag vol liefde en vrolijkheid!margriet-fotografiedsc_6048 margriet-fotografiedsc_6116

Maandagochtend 18 januari hadden we een 5-tal leerlingen van de 1e klas gymnasium van OSG Sevenwolden (locatie Fedde Schurer) op bezoek. Het was die week projectweek over duurzaamheid. De opdracht was: organiseer een bezoekje aan een project over duurzaamheid. Mirthe Dijk (12 jaar), Maria Henkel (12 jaar), Sterk Bruijn (11 jaar), Aidan Coller (12 jaar) en Rutger Bandell (12 jaar) namen het initiatief om een een rondleiding te vragen in onze energiezuinige woning. Vanzelfsprekend hebben we hier van harte ja op gezegd.

fietsen

De fietsen als stille wachters….

Kijkje bij de techniek van het passiefhuis in heerenveen.

Even een kijkje in de technische ruimte van passiefhuisheerenveen.

Het werd een prachtig en gezellig bezoekje. Nadat de taken waren verdeeld (‘wie noteert de antwoorden?’) werden de vragen afgevuurd.  Zo was er er een vraag of ons huis met duurzame biobrandstof wordt verwarmd. Nee, wel overwegen we nog om de verwarming te regelen via een pelletkachel. De schooljeugd was zeer geïnteresseerd in alles wat een relatie heeft met duurzaamheid. Zo was men was een en al gehoor over het spoelen van onze toiletten met regenwater. Bij de uitleg over het WTW-principe (warmte-terug-win) waren wat meer vragen nodig om het uiteindelijk te begrijpen, maar: het kwartje viel uiteindelijk, heel knap! Bij de rondleiding hadden de leerlingen uiteraard de smartphone in de aanslag om hier en daar met name filmpjes te maken. Deze en alle antwoorden zijn verwerkt in een prachtige presentatie op school, waarbij de taken ook weer prima verdeeld waren.

Poseren entresol

Poseren op de entresol! Vlnr: Sterk Bruijn, Aidan Coller, Myrthe Dijk, Maria Henkel en Rutger Bandell