Alle informatie omtrent de realisatie van ons energiezuinige droomhuis te Heerenveen
Nieuwe start

Wij hebben elkaar in 2011 leren kennen. Tinus woonde al jaren in Heerenveen, Louwina was geboren en getogen in het Bildt. Eind 2012 zijn wij gaan samenwonen in Heerenveen, maar we hadden beide wel één wens: een nieuwe start in een nieuwe woonomgeving. En het liefst energiezuinig!

PHPP

In de aanloop naar de bouw hebben we ons enthousiast en grondig voorbereid. Zo heeft Tinus een meerdaagse cursus PHHP (Passief Huis Projectenreken Pakket) van de Stichting Passief Bouwen gevolgd. Met dit berekeningsprogramma heeft Tinus onder andere de warmtevraag van ons huis bepaald.

Zelf doen

De bouw is geheel in eigen beheer uitgevoerd. Door de totale bouw in verschillende bouwactiviteiten op te delen, kon Tinus als zelfstandig ‘bouwheer’ de regie houden. Voor zowel grondwerk, fundering, houtskeletbouw als de installatietechniek zijn dan ook afzonderlijke offertes gevraagd.

Wat vooraf ging

Voordat de bouw eind oktober 2014 van start kon gaan, hadden wij reeds een heel traject afgelegd: aankoop, sloop en bouwrijp maken van de kavel op de Tolhuisweg 19-21.
Met Sipma Architecten kwamen we tot een prachtig ontwerp, maximaal afgestemd op én de kavel én de voorwaarden voor passiefbouw.

Vanwege de karakteristieke, historische lintbebouwing aan de Tolhuisweg in Heerenveen, was de Welstandscommissie van de gemeente Heerenveen gezond kritisch over het ontwerp. Hoewel dit enige vertraging heeft opgeleverd, was dit een nuttig proces. Het ontwerp is mede daardoor steeds beter en mooier geworden.