Trias Energetica
De basis van de passief bouw is te vinden in de Trias Energetica. Dit is de naam van een strategie om spaarzaam en verantwoord om te gaan met energie:
- het zoveel mogelijk beperken van het energieverbruik (luchtdicht bouwen en juiste isolatie)
- gebruik maken van duurzame energiebronnen, zoals bijvoorbeeld de zon (maar ook water, wind)
- spaarzaam gebruiken van de eindige energiebronnen (zoals fossiele brandstoffen)
Energiezuinig bouwen loont daarom in twee opzichten: het draagt bij aan duurzaamheid én levert een fikse besparing op in de energielasten. We zijn er dan ook trots op om samen met de verschillende partners een mooi, duurzaam en energiezuinig eindresultaat te leveren.
Duurzaam
Efficiënt gebruik van de zon
De zon zorgt natuurlijk voor gratis energie. Wij maken gebruik van deze zgn. passieve warmtebron door de zon zo veel mogelijk toe te laten in de woning via de ramen.
De bestaande omgeving heeft echter ligging en ontwerp van de woning mede bepaald. Daarom hebben we niet optimaal aan de eis van zongerichtheid kunnen voldoen. De (smalle) kavel en de oriëntatie van de andere panden op de Tolhuisweg zijn hier debet aan (zie situatietekening).
Gebruik alternatieve energie
De zuidzijde van de woning hebben we gebruikt voor de zonnepanelen op het dak. Voor de benodigde resterende energiebehoefte voor ons passiefhuis maken we gebruik zonne-energie door middel van PV-panelen met een jaarlijks opwekkend vermogen van 3500KWh.
Luchtdicht bouwen
Om warmteverliezen via kieren, spleten en aansluitingen te vermijden, is ons passiefhuis zeer luchtdicht gebouwd. De luchtdichtheid van de woning is gemeten met een praktische proef, de zgn. blowerdoor-test. Deze test is uitgevoerd door Thermodicht uit Haren. Over het resultaat zijn we zeer tevreden: waar de inhoud van 5 luchtballonnen ter grootte van een voetbal aan lucht mag ontsnappen, werd in ons passiefhuis een totale “lucht-ontsnapping” van slechts één voetbal gemeten.
Isoleren
Er zijn veel soorten isolatiematerialen beschikbaar. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor Thermofloc (isolatiemateriaal van recyceld papier). Dit materiaal gaf ons de mogelijkheid van dampopen bouwen en daardoor is het niet nodig de binnenzijde van de woning met een luchtdichte folie af te dekken (het zogenaamd leven in een plastic zak). De thermische schil bereikt in onze situatie een RC waarde van rond de 10.
Warmteterugwinning
Wij maken gebruik van mechanische balansventilatie met WTW = warmteterugwinning. Dit betekent dat er een constante aanvoer van verse lucht plaatsvindt om het comfort in de woning zo hoog mogelijk te houden. Een speciale warmtewisselaar zorgt ervoor dat de verse binnenkomende lucht wordt verwarmd met de lucht die naar buiten wordt afgevoerd.
Efficiënte huishoudapparaten
Het resterende energieverbruik kan met 50% worden verminderd door energiezuinige elektrische apparaten te gebruiken. In onze situatie bewerkstelligen we dit o.a. door:
- een warmtepomp droger
- een zeer energiezuinige koelkast/vriezer
- uiteraard led verlichting en
- de zeer bijzondere wasemkap: wij hebben gekozen voor een PlasmaMade recirculatie-unit in de wasemkap
Deze PlasmaMade zorgt er voor dat de kookdampen niet via een afvoer naar buiten gaan (want dat zou een gat in de thermische schil betekenen), maar zuivert de lucht volledig via een plasmafilter.