Bouwconcept passiefhuis
Het concept passief bouwen gaat uit van de vrij beschikbare warmte van zon, ons als bewoners en onze apparatuur. Met ontwerp en bouw hebben we daarom rekening gehouden met:
- de oriëntatie op de zon
- de schilisolatie en
- een effectieve kierdichting
Energiezuinig
Een passiefhuis is een zeer energiezuinige woning met een comfortabel binnenklimaat.
Door optimale thermische isolatie en een zeer goede lucht-en kierdichting van de constructie, treedt er nauwelijks warmteverlies op. In de winter hebben wij daardoor amper een actieve energiebron nodig om onze woning op temperatuur te houden. Dit verklaart de naam ‘passiefhuis’.
En in de zomer wordt de warmte met behulp van o.m. zonwering en nachtventilatie buiten gehouden.
Minimale warmteverliezen
De warmteverliezen zijn minimaal door
- een zware isolatie (Rc waarde 10)
- grote luchtdichtheid
- warmteterugwinning via het ventilatiesysteem (rendement > 90%)
- optimaal gebruik maken van zgn. passieve warmtebronnen (zon, wind, water)
Een passiefhuis mag niet meer dan 15 kWh/m2 verwarmd oppervlak per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. Bij bouw en installaties vertellen we hoe wij deze principes in ons huis hebben toegepast.
…voor de muziek uit….
De term ‘passief bouw’ is nog relatief onbekend, zo hebben wij ondervonden. Wel merken we een groeiende belangstelling voor deze specifieke bouw, ook bij familie en vrienden.
Onze overheid en ook de Europese Unie stimuleren het energiezuinig bouwen. Nieuwe gebouwen (woningen maar ook kantoor-of winkelpanden etc.) mogen vanaf 2020 geen of heel weinig energie gebruiken, zo luidt het Europese beleid hierover. Ons passiefhuis zal nagenoeg geen warmtevraag hebben, waardoor we in feite 5 jaar voor de muziek uit lopen…..