Waar wij – en wellicht velen met ons – nieuwsgierig naar zijn, is hoe het wonen in een passiefhuis bevalt.
We zijn verhuisd op 8 mei; de maand mei was koud en het was zo nu en dan nodig de verwarming in te schakelen. Echter, dit was niet alleen vanwege het ‘bijverwarmen’ maar veel meer om het aanwezige bouwvocht in de woning te verdrijven. Daarnaast was natuurlijk dringend ventilatie noodzakelijk door het bouwvocht.
Ook zijn er een aantal warme dagen geweest (eind juni-begin juli). Het werd duidelijk dat de isolatie ook de warmte buiten de deur houdt. Natuurlijk hielden we wel overdag de ramen dicht om de warmte niet naar binnen te halen. ’s Nachts schakelt de warmte-terugwin-installatie automatisch over naar de zgn. bypass (lees ook het hoofdstuk over installaties). De warme lucht in de woning wordt dan vervangen door verse koude nachtlucht. Daarnaast ’s nachts ‘gewoon’ ventileren door de ramen open te zetten: wel in de gaten houden dat de buitentemperatuur voldoende verschil heeft met de binnentemperatuur.
Tot slot is onze ervaring dat de keuken en de bijkeuken ietsje warmer worden vanwege de elektrische apparatuur in deze vertrekken. In de zomer een klein nadeel maar in de overige jaargetijden wellicht een groot voordeel, zo verwachten wij. Uiteraard hebben we bij de aanschaf van nieuwe apparatuur goed gelet op het energielabel.
Ook hier meten is weten, de volgende waarden zijn nu bekend:
electriciteitsverbruik: 5,2 KWh/dag
gasverbruik (zonder verwarming): 0,8 m3/dag
opbrengst zonnepanelen: ca.3500 KWh (op jaarbasis)
verbruik (bij benadering): ca.2200 KWh (op jaarbasis)
Van een aantal apparaten hebben we nog geen juist beeld, we blijven dit natuurlijk volgen en berichten daarover later:
– de warmte-terugwin-goot van de douche
– op welke snelheid draait de balansventilatie
– staat de bypass van de warmte-terugwin-installatie juist ingesteld
– hoe lang staat de verwarming straks ingeschakeld
Wordt vervolgd!
Tot slot: we hebben meer dan genoeg regenwater in voorraad voor het spoelen van onze toiletten. De ondergrondse watertank (in voortuin, zie ook bericht over de regenwaterput) heeft een opslag van 5000 liter. Ons dak ‘verzamelt’ ca. 100.000 liter hemelwater (per jaar), terwijl wij – gemiddeld genomen – op jaarbasis 20.000 liter toiletspoelwater nodig hebben.